Gå tillbaka
Gå tillbaka

Lektion 1 Kan man lära sig att be?

Lektion 1: Kan man lära sig att be?

Bibelord:  “En gång var Jesus på en plats och bad. När han hade slutat, sade en av hans lärjungar till honom: “Herre, lär oss att be” (Luk 11:1).

Lärjungarna hade vandrat med Jesus under en ganska lång tid. De hade hört honom predika, bota sjuka och hjälpa människor i nöd. De hade sett Jesus i sin offentliga tjänst. Men de såg också Jesus ofta dra sig undan för att be. Lärjungarna var judar och hade lärt sig att be från barnsben. Men det var något i Jesu böneliv som väckte deras nyfikenhet och längtan. De sa till Jesus “lär oss att be” (Luk 11:1). Jesus blev en inspirerande förebild för dem att vilja lära sig att be. De ville be som Jesus. Jämfört med Jesus kände de sig förmodligen som nybörjare. När vi nu ska kliva in i bönens värld så är Jesus vår stora förebild. Undervisningen om bön och fasta har som syfte att hjälpa dig att upptäcka och förstå Bibelns undervisning om bön.

  • Hur kan vårt böneliv fördjupas och utvecklas?
  • Hur kan Jesu böneliv gestaltas i våra liv?
  • Hur kan vi skapa en sund förståelse av bönen som inte skapar skuld eller dåligt samvete utan snarare tvärtom där vår längtan fördjupas att umgås med Gud?
  • Vad är bön?

Kan man lära sig att be? Jag tror att man kan det. Dels genom att få en djupare förståelse vad bön är genom att studera Bibeln och människor som gått före men också genom att själv börja försiktigt, steg för steg, att tillämpa bön som en naturlig del i vår livsstil. Den viktigaste bönen till Gud kanske är den som lärjungarna formulerade. Bönen börjar med ett behov.

Bön: Herre lär mig att be så att bönen blir naturlig i mitt liv.

Lämna ett svar